Dr Irena Eris Tasty Stories

Unikatowy projekt kulinarny Dr Irena Eris Tasty Stories, odkrywający smaki Warmii i Mazur, zakończył się niezwykłą Kolacją Sielanka i owacją na stojąco dla trzech wybitnych szefów kuchni Hoteli SPA Dr Irena Eris.

Ideą projektu Dr Irena Eris Tasty Stories jest przybliżenie gościom Hoteli SPA Dr Irena Eris oraz wszystkim sympatykom dobrej kuchni najlepszych lokalnych wytwórców oraz ich produktów, które szefowie kuchni Hoteli SPA Dr Irena Eris zamieniają w kulinarne arcydzieła. Weekend 20-22 października w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie był zwieńczeniem drugiej i ostatniej w tym roku odsłony projektu Dr Irena Eris Tasty Stories.

W piątek (20 X) zorganizowano kulinarny wieczór w Rybakówce, otwarty dla gości Hotelu oraz okolicznych mieszkańców. Spotkanie na świeżym powietrzu przy grillu i ognisku było okazją do degustacji między innymi wędzonych ryby (jesiotra, sielawy, siei i pstrąga) z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej Jarosława Parola, a także przygotowanych przez szefów kuchni i kucharzy z Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie różnorodnych specjałów, jak pasztet rybny, paprykarz, ryby marynowane (okoń, leszcz, płoć), biała kiełbasa z pstrąga, sałatka z buraków, z kozim serem i czarnuszką;  kiszone warzywa i soki z warzyw oraz chleby na naturalnym zakwasie czy zniewalające ciasta (marchewkowe, dyniowe i żurawinowe). Na rozgrzewkę można było raczyć się wybornymi nalewkami staropolskimi od Karola Majewskiego. I  grzanym piwem z browaru Kormoran.

Równie atrakcyjnie rozpoczęła się sobota (21 X) od uroczystego regionalnego śniadania i prezentacji wyrobów bohaterów Dr Irena Eris Tasty Stories w lobby Hotelu. Piwa z Browaru Kormoran wzbudziły entuzjazm nie tylko miłośników złocistego napoju, ale i słodkości – goście mieli okazję spróbować wybornego kremu czekoladowo-śliwkowo-piwnego wytworzonego na bazie owoców dodawanych do jednego z piw – Imperium Prunum. Stèphane Lefevre, właściciel Owczarni Lefevre oczarował swoimi fantastycznymi serami owczymi. Francuska tradycja kulinarna, w której wychował się Stèphane plus jego ogromna praca i dokładność przy wytwarzaniu serów, przekładają się na produkty, które walorami w niczym nie ustępują serom z Francji. Mieczysław Babalski z firmy Bio Babalscy przywiózł ekologiczne makarony, mąki oraz płatki. Produkowane w większości z zapomnianych obecnie starych odmian zbóż – z płaskurki, samopszy oraz orkiszu, mają ogromne wartości prozdrowotne. Jarosław Parol z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej pokazał, że świeżo uwędzona ryba jest bezkonkurencyjna i nie potrzebuje wielu dodatków. Mariusz Białek, właściciel gospodarstwa Hereford Warmia, pokazał jak z sukcesem łączyć wielki biznes z jakością na najwyższym światowym poziomie. Mieliśmy okazję próbować doskonałej wołowiny z mięsa krów rasy hereford. Tajemnica jej smaku tkwi w sposobie hodowli bydła mięsnego – wolny chów na świeżym powietrzu, praktycznie przez cały rok. Na regionalnym śniadaniu nie zabrakło oczywiście pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Pietrzwałdu w barwnych regionalnych strojach, które dołączyły ze swoimi smakowitościami, a także pszczelarzy – pasjonatów – Marty i Tomasza Wysokińskich z Siedliska Pasieka, prezentujących różnorodne gatunki miodów konfekcjonowanych na zimno.

Z nastaniem zmroku rozświetliła się Gospoda Sielanka, gdzie miało miejsce Le Grande Finale. Po raz pierwszy w historii Hoteli SPA Dr Irena Eris, trzej szefowie kuchni – Łukasz Wojtas, gospodarz i Szef Kuchni Restauracji Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich, Janusz Myjak –  Szef Kuchni Restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój oraz Przemysław Gryz – p.o. Szef Kuchni Restauracji Art Déco w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój – wspólnie przygotowali ekskluzywny wieczór kulinarny, wieńczący projekt Dr Irena Eris Tasty Stories. W finałowej Kolacji Sielanka wzięli udział właściciele hotelu Irena Eris i Henryk Orfinger, przedstawiciele lokalnych władz oraz Gminy Ostróda – partnera zachodniomazurskiej odsłony „Tasty Stories”, a także goście Hotelu i przedstawiciele mediów.

Podczas wieczoru, gościom zaserwowano dziesięciodaniowe, niezwykle ambitne  menu przygotowane z najlepszych lokalnych produktów i pokazujące kunszt kulinarny szefów kuchni Hoteli SPA. Bardzo różnorodne, złożone również z regionalnych smaków obecnych na co dzień w kuchniach wszystkich trzech szefów, na przykład – z dodatkiem kiszonych rydzów z Krynicy oraz miodu z własnej pasieki Hotelu SPA Dr Irena Eris w Polanicy-Zdroju. Największe uznanie gości zdobył sum w tataraku, mazurska zupa rybna oraz deser – śliwka z piwem. Z solidną i fachową wiedzą, jak i ogromną lekkością, nie stroniąc od zabawnych ciekawostek, opowiadał o winach dobranych specjalnie do dań Łukasz Bogumił sommelier Wineonline.pl (partner wydarzenia). Uczestnicy kolacji mieli też okazję zobaczyć filmowe portrety zaproszonych do projektu regionalnych wytwórców.

Po zakończeniu kolacji degustacją wykwintnych petits foures nastąpił czas podziękowań dla tych, którzy przyczynili się do powstania oraz realizacji projektu Dr Irena Eris Tasty Stories. Niesamowitą niespodzianką i wyrazem najwyższego uznania była owacja na stojąco, jaką goście zgotowali wszystkim kucharzom oraz ich pomocnikom, a także zespołowi kelnerskiemu, który zadbał o perfekcyjny serwis.

Piękna dekoracja Gospody Sielanka była dziełem partnera projektu – magazynu Weranda. Elegancką zastawę stołową zapewniła firma Gastro Magic. O komfort podczas wieczoru zadbała firma Rent Design. Dzięki radiu RDC i agencji Copuz.com projekt, jak i związane z nim wydarzenia zyskały ogólnopolski rozgłos. Gości spoza hotelu przewiozły limuzyny partnera przedsięwzięcia – BMW.

Irena Eris poproszona o komentarz, powiedziała: „Dr Irena Eris Tasty Stories to projekt, którego celem jest propagowanie odpowiedniej jakości lokalnego jedzenia, do czego przywiązujemy ogromną wagę  w naszych Hotelach SPA. Zauważyliśmy, że ludzie już przestali interesować się ilością jedzenia, a zwracają większą uwagę na jego jakość. Natomiast nie wiedzą, jakich wspaniałych producentów mamy w każdym z regionów. Są to malutkie manufaktury, często firmy rodzinne. Postanowiliśmy więc te smakowitości rozpropagować wśród naszych gości. Na Wzgórzach Dylewskich zostaliśmy wsparci przez władze lokalne i to jest wspaniałe, że możemy działać wszyscy razem. Bardzo się cieszę, że taki pomysł powstał. Myślę, że będzie wielu naśladowców – i niech będzie ich jak najwięcej.”

Organizatorzy dziękują serdecznie wszystkim osobom, które przyczyniły się do sukcesu projektu Dr Irena Eris Tasty Stories.